sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Pomarkun 4H-kerhon historia.

Tiina Lintunen (Wiro)
 on kirjoittanut vuonna 2001 kotiseutukirjan Pomarkusta.
 Kirja kantaa nimeä Piikaflikkoja ja plankkukuormia.

Minulla on ilo ollut saada tämä kirja meille kotiin, en oikein muista miten tämä kirja on meille tullut. Löysin kuitenkin arvonta lapun kirjan välistä ja arvontalapussa oli meidän Joelin nimi. Olisikohan tämä joskus arvottu kyläyhdistyksen arpajaisissa.
Arpaonni on suosinut Joelia ja onneksi se on suosinut sillä tuo kirja on todella hieno eepos, joka johdattelee meidät Pomarkun kotiseutu historiaan. 

Miten tämä kirja nyt sitten liittyy 4h-kerhon historiaan. Siten, että kirjasta löytyy myös se aikaisista yhdistyksistä tietoa. Pomarkun 4h-kerhon historia on siis painettu myös mustaa-valkoisella kotiseutukirjaan.

Kirja löytyy myös Pomarkun kirjastosta, jos kiinnostaa tietää lisää erilaisten yhdistysten toiminnasta entisaikaan.
_______________________________________________________________

Kirjoitan nyt tähän lainauksena kirjan tekstin

"Yhdysvalloista alkunsa saanut 4H-toiminta alkoi Veikasjärvellä 1930-luvulla maatalouskerhon muodossa. Muualle Pomarkkuun se levisi 1950-luvulla. Vilkkaana käynnistynyt toiminta opetti tietoja ja moninaisia kädentaitoja, jotka olivat erityisen tärkeitä juuri sodanjälkeisinä pulavuosina. Kuusikymmentäluvun alussa kerhon toiminta laantui, kunnes se elvytettiin vuonna 1974. Tuolloin poliittisesti sitoutumaton naapurijärjestö Pomarkun 4H-yhdistys rekisteröitiin. Järjestön tarkoituksena on kouluttaa jäseniään yrittäjyyteen, ympäristönhoitoon, yhteistyöhön ja kansainvälisyyteen. Maa-ja metsätalouden lisäksi nuorille opetetaan kädentaitoja puutarhatalouden, kotitalouden sekä käsitöiden parissa. Lisäksi heitä kannustetaan ympäristönsuojeluun järjestämällä esimerkiksi kierrätystalkoita. Pomarkussa on toiminut 1990-luvulla eri puolilla pitäjää yhteensä kuusi itsenäistä kerhoa, joilla on ollut 7-18-vuotiaita jäseniä yhteensä 135. Kerhoiltojen sisällöt ovat vaihdelleet peleistä ja leikeistä ruuanlaittoon ja leivontaan. Nuorisolle on lisäksi tarjolla monenlaisia kursseja, kilpailuja, ja leirejä. 4H-toiminnan merkittäviä tehtäviä on ollut 17-28-vuotiaiden työllistäminen työministeriön projektivaroina."
_________________________________________________________________________________

Ole aloittanut jälleen elävöittämään uudelleen 4h-kerhoa. Kerho on siis aikanaan aloitettu, lopetettu, aloitettu ja taas lopetettu. Mielenkiintoiseksi tuossa kirjan tekstissä teki sen, että 1974 on elvytetty käyntiin. Saman vuosiluku jolloin olen syntynyt. Tosin en ole Pomarkusta kotoisin, mutta kuitenkin. 
Nyt 44-vuotta myöhemmin olen päässyt minä elvyttämään kerhotoimintaa. Toivottavasti onnistun pitämään sen pystyssä, sillä itse nautin paljon tuon kerhon vetämisestä ja tekemisestä lasten kanssa. 


Minä ole sellainen historian janoinen ihminen. Historia niin kotimaassa kuin muuallakin kiinnostaa. 
Kyllä kannatti kirjastossa törmätä tähän hienoon kirjaan ja tajuta, että hei tämä sama kirja löytyy myös meiltä kotoa. Nyt kirja saa kyllä kunniapaikan jossakin hyvässä paikassa meidän piirongin päällä. Tämä kirja tuli asteen vielä tärkeämmäksi tämän 4h-historian myötä.


2 kommenttia:

  1. Me sodanaikaista ja sen jälkeistä pula-aikaa eläneet muistamme hyvin 4H kerhon. Kallion pihakaivolta Tuunaan laskeva pelto oli meidän kasvimaamme 40-50 luvun vaihteessa. Ohjaaja kävi aika-ajoin opastamassa kasvien hoidossa, isoäitimme Hanna-mamma auttoi minkä ehti. Myös pappan presut, eli tupakat kasvatettiin kerhon opastuksella. Tsemppiä ja onnea vaan omalle kerhollesi Taina, t. Aulis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa Aulis olet aina meidän suvun pelastaja. Sinun kauttasi olen saanut paljon hienoja asioita selville tilastamme. Tämä tuppakka juttu oli uusi, mutta hyvin tärkeä sekin. Perinteet jatkuvat siis tässä talossa edelleen, kun ensin Hanna-mamma on ollut tavallaan mukana 4h toiminnassa ja nyt minä. On tämä elämä vain niin kummallista ja merkillistä, mutta aina enemmän saa oman merkityksen, kuulee näitä vanhoja juttuja. Hienoa on se, että saa paljon tietoa omasta kodistaan joka on tullut hyvin rakkaaksi ja ihanaksi paikaksi. :)
      Kiitos Aulis jälleen historian tuntemuksestasi.

      Poista

Porkkana kakku!